Plagiat av texter

Allt för ofta stöter jag på hemsidor, eller får tips om dem, att de använder material som jag skrivit. Jag brukar då ringa upp personen, men det är ett tidsödande arbete, så ibland går jag ut med påminnelser om detta. Det finns mycket okunnighet när det gäller Upphovsrättslagen. Huvudregeln är att du inte får kopiera eller använda någon annans textmaterial utan tillåtelse. Endast korta citat får spridas utan tillåtelse (undantag vid t.ex. privat bruk, avtalslicens och utgången upphovsrätt). Och då ska det vara tydlig referens till författare och eventuell översättare. Om det är från en hemsida ska även tidpunkten för hämtningen anges.

Förutom att det är en ren stöld från författaren som är ägare till sitt material, skapar det även andra problem. Exempelvis när det gäller de som tidigare kopierat Secourongs forskningssida, får deras läsare inte tillgång till det uppdaterade materialet. Hade personerna i stället använt en korrekt och ärlig metod – helt enkelt länkat till vår forskningssida, så hade alla läsare direkt fått den nya uppdaterade informationen.

Postat av Gun Moss Bjerling, 25 juni 2016.

Var detta en givande text?

Sprid den då vidare till dina vänner!

Facebook
| |
Stäng
Loading...
Close